4/5/07


Dades generals del documental

Un documental sobre la Valldigna pensat per ser interpretat en música en directe. Aquesta vegada hem volgut treballar per a la creació d'un audiovisual partint de la música de Carles Estruch, on les imatges del seu germà Santiago han estat a la seva disposició.

Amb aquest audiovisual no sols hem volgut retre homenatge a la Valldigna i a la gent que d'alguna manera o altra fa que aquesta vall siga una vall digna, sinó també al cinema mut, on a principi del segle XX aquest es podia exhibir en música en directe a qualsevol poble que dispongués d'un cinema.

Per una vall digna fou estrenada el passat 25 de febrer de 2007 a l'Auditori de Tavernes de la Valldigna interpretat per l'Orquestra Simfònica Santa Cecília de Cullera sota la direcció del valler Javier Pallàs, obtenint així molta bona resposta per part del públic, ja que gairebé es va omplir el teatre. Per una altra part, no sols es pretén que el documental musical es continue exhibint a la resta de pobles de la Valldigna i altres d'arreu del País Valencià amb la música en directe, sinó que aquest hi participe, a més a més, arreu de festivals internacionals de cinema. Estarem informant-los sempre que vagin eixint novetats en relació al documental musical de Per una vall digna. Moltes gràcies per l'atenció i fins prompte.

Carles Estruch

Sinopsi

La Valldigna s’ha vist últimament emmarcada dins d’unes tendències o accions que busquen el progrès cap a una millor qualitat de vida. Aquestes tendències o accions no han sigut del gust de tots els valldignencs, cosa que ha creat molts punts de vista diferents.

L’audiovisual intenta reflexar la realitat que es viu hui en dia a la Valldigna. O siga, a apropar als valldignencs aquells racons de la Valldigna, que potser alguns encara no hi coneixen, a mostrar els carrers dels pobles amb la seua gent inclosa i a mostrar també les accions de la gent que, d’alguna manera o altra, també s’emmarquen dins de l’actual Valldigna

Fitxa tècnica i artística

Productors: Carles i Santiago Estruch
Música i idea: Carles Estruch i Mansanet
Direcció: Santiago Estruch i Mansanet
Fotografia i Càmera: F.V. Mansanet
Enregistrament, muntatge i edició de la música: Jesús Meló (Estudi IMPACTO-MUSIC)
Muntatge final de la música amb les imatges: Jesús Meló (Estudi IMPACTO-MUSIC) i Santiago Estruch
Direcció musical: Javier Pallàs i Salvador Sebastià
ORQUESTRA SIMFÒNICA de la SOCIETAT MUSICAL INSTRUCTIVA SANTA CECÍLIA DE CULLERA
Flauta/flautí i flauta 2: Tamara del Pilar Montes i Ausiàs Grau
Oboès 1 i 2: Sergio Martínez i Fidel Peris
Clarinet 1 i 2: Núria Garcia i Enrique Sapiña
Fagot 1 i 2: Francisco Vázquez i Enrique Vallet
Trompes 1,2,3 i 4: Joan Català, Òscar Bravo, Marcos Luján i Bruno Gregori
Trompetes 1,2 i 3: Jairo Fons, José Luis Campello i Edgar Luis Tur
Trombons Tenors 1 i 2: Manolo Vallet i Rubén Serrano
Trombó baix: Jorge Escrihuela
Tuba: Federico Sapiña
Contrabaix: Vicent Blasco
Timbales: Enrique Penadés
Llàmines: Enrique Jerónimo Sedón
Caixa i percussió petita: Dario Sala
Bombo i platerets: Jorge Mayor

3/5/07




Notes del director


El documental musical "Per una vall digna", ideat i composat pel meu germà Carles, demostra que el paisatge de la Valldigna i els seus pobles: Barx, Simat, Benifairó i Tavernes, són llocs d’inspiració per a la creació dels nostres treballs, on el que envolta aquest entorn, va més enllà de qualsevol motivació en tractar un tema, sempre que la Valldigna estigui present tant com ficció o documental.


Aquesta importància recau en aquest entorn màgic que és la Valldigna que a la vegada envolta bellesa i misteri. Al contrari d’altres vegades, les imatges s’han posat a la disposició de la música. No com en altres treballs, on la música hi ha estat a la disposició de les imatges. Malgrat ser un treball unificat, aquest s’ha pogut percebre gràcies a la fusió de dos treballs diferenciats unificats (música i imatges), fent-se possible així la seva unificació.


Aquesta darrera producció ha significat un pas endavant en l’elaboració d’una nova pel·lícula, on el sistema d’alta definició (HDV) ha fet possible treure una imatge necessària per mostrar aquest entorn amb tot el seu esplendor. A més a més, tot açò dóna la qualitat de garantir d’una nova producció en el que la seva evolució és cada vegada mes elaborada i perfeccionada tècnicament, ja que les noves tecnologies garanteixen aquesta possibilitat. Aquest treball ha suposat retrobar-me en el documental, gènere que he pogut tractar en altres ocasions: L’ofici de la pedra (1993) Cines (2000) i Salon Cinema Simat (2001) i Les 4 Estacions (2004), fins arribar a l’actual documental de Per una vall digna (2007). A més a més, el proper projecte audiovisual tornarà a ser un documental i es dirà José Escrihuela, Pensaments.


El mes satisfactori d’aquest treball és la gent que fan possible aquests tipus de projectes, ja que sense ells no s’hi podrien fer. Estem parlant de Rafael Puerto, Jesús Meló, Javier Pallàs i tots els musics que hi han col·laborat de la Societat Musical Instructiva de Cullera, Alfonso i Salvador Oltra, Aureli Mansanet, Ximo Santandreu i al meu germà Carles Estruch.


Santiago Estruch